Dit moet je weten als je je huis wilt verbouwen

Als je je huis wilt verbouwen zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Als je nog geen ervaring hiermee hebt, is het lastig om dit allemaal uit te zoeken. In dit artikel lees je een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Financieren van je verbouwing

Waar je voorheen de kosten van je verbouwing kon meefinancieren in je hypotheek, kan dat tegenwoordig niet meer. Je mag slechts 100% van de aankoopprijs van je woning financieren via je hypotheek. Je kunt er wel voor kiezen om een deel van de aankoopprijs van je woning vooraf te betalen en zo (deels) je verbouwing mee te financieren via je woning. Een voordeel hiervan is dat je hierdoor minder vermogen op je rekening hebt staan. Hierdoor kan het zijn dat je minder of geen belasting hoeft te betalen over je vermogen. Er is echter wel een uitzondering qua financiering als je je huis gaat verbouwen. Als je namelijk energiebesparende maatregelen gaat nemen met de verbouwing mag je wel deze kosten meefinancieren in je hypotheek. 

Soort verbouwing

Natuurlijk moet je weten wat je wilt gaan verbouwen. Zorg dat je dit goed in kaart hebt. Wat je wilt verbouwen hangt ook af van je budget. Houd er ook rekening mee welke aanpassingen aan je woning de waarde van je woning verhogen of juist verlagen. Door hier kennis van te hebben kan je makkelijker keuzes maken. Houd ook je langere termijn plannen in gedachten. Wil je bijvoorbeeld kinderen krijgen in deze woning of er kleinkinderen laten logeren? Dan is het misschien nodig om een extra kamer te creëren. Controleer ook of je bepaalde vergunningen nodig hebt voor de verbouwing die je voor ogen hebt. Bij sommige huizen heb je ook te maken met de Vereniging van Eigenaren (VvE). Ze moeten bij bepaalde verbouwingen toestemming geven. 

Keuze qua aannemer

Als je eenmaal weet wat je wilt verbouwen moet je op zoek gaan naar een aannemer. Zorg dat je dan ook goed in kaart hebt wat je zelf wilt doen en wat je wilt uitbesteden. Zo kan je goed een offerte opvragen. Het liefst neem je een aannemer waarvan je weet dat hij/zij betrouwbaar is. Vraag in je netwerk of iemand een goede aannemer weet. Zorg ook dat je goed op papier de afspraken en deadlines zet.  

 

Als je eenmaal begint met verbouwen moet je ook een container huren. Een 

afvalcontainer huren zorgt ervoor dat je goed je afval kunt opruimen en dat je buren zo min mogelijk last hebben van de verbouwing.