Door deze aanpassingen bespaar je op elektriciteit én water

Door de inflatie zijn veel diensten en producten duurder geworden. Dit is bijvoorbeeld het geval voor elektriciteit. Sinds kort zijn de kosten voor water ook duurder geworden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op elektriciteit en water. Lees snel verder hoe je dat kunt doen.

Aanpassingen in de badkamer

De badkamer is een plek waar er veel water wordt gebruikt. Je kunt makkelijk op je waterverbruik besparen. Hoe doe je dat dan? Door slechts een paar minuten minder lang te douchen bespaar je al liters water. Daarnaast bespaar je ook elektriciteit, want warm water kost ook elektriciteit. Als je ook nog eens iets minder warm doucht of de laatste minuut koud doucht bespaar je nog meer elektriciteit. Koud(er) douchen is ook goed voor je gezondheid. Te warm douchen droogt namelijk je huid uit. Er zijn ook speciale douches waarmee je minder water verbruikt, doordat er bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop in zit.
De meeste badkamers hebben een badkamerradiator. Het is zonde om deze radiator de hele dag aan te laten staan, omdat je slechts een klein gedeelte van je dag hier besteed. Zet deze daarom alleen aan als je langere tijd in de badkamer bent. Na het douchen wordt de badkamer toch al warmer van de stoom door het douchen.

Kies voor duurzame keukenapparatuur

Zorg dat je zoveel mogelijk keukenapparatuur hebt met label A. Binnen het label A heb je de keuze uit label A+ t/m label A+++. De laatste variant is het meest duurzaam. Je kunt ook kiezen voor duurzamere pannen. Kook je op gas? Dan kun je duurzamer koken door een rijstkoker aan te schaffen. Hierin wordt rijst gestoomd, waardoor je ook minder water gebruikt. Veel mensen gebruiken namelijk te veel water tijdens het koken van producten. Ga eens na of je ook teveel water gebruikt. Een rijstkoker gaat bovendien ongeveer tien jaar mee. Een ander duurzaam keukenapparaat is een airfryer. Een airfryer hoeft vergeleken met een oven niet voor te verwarmen. Hierdoor duurt het bereiden van producten veel minder lang. Daarbij is een airfryer ook gezonder. Je hoeft namelijk geen olie te gebruiken voor producten die je normaal zou frituren.

Gebruik van je verwarming

Door je verwarming slechts een graad lager te zetten kun je jaarlijks al veel geld besparen. Kleed je daarom iets warmer aan. In de avond op de bank kun je jezelf met een dekentje warm houden. Heb je het snel koud? Schaf dan eventueel een elektrisch deken of kussentje aan. Het gebruik hiervan kost minder elektriciteit dan als je de centrale verwarming hoger zet. Het gebruiken van een mobiele verwarming kost daarentegen wel meer geld dan de centrale verwarming.

Zorg er voor dat je een slimme meter hebt. Zo heb je goed inzicht in hoeveel elektriciteit je gebruikt. Hierdoor merk je meteen wanneer je minder energie hebt verbruikt.