Duurzaam bouwen: Wat het is, waarom het belangrijk is en hoe het te doen

‍Duurzaam ontwerpen betekent niet alleen gebouwen ontwerpen die energie-efficiënt zijn en een lange levensduur hebben. Het betekent dat ze zo worden ontworpen dat ze ook zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. Duurzaam bouwen betekent bouwen met de planeet vanaf het allereerste begin in gedachten. Van de keuze van materialen, tot de planning, tot de installatie en afwerking, tot het beheer van afval, duurzaam bouwen draait allemaal om het beperken van schade van de aarde. De eerste stap naar het integreren van duurzaamheid in je ontwerpen is het erkennen van de noodzaak ervan. Lees verder om meer te weten te komen over wat duurzaam ontwerpen is en waarom het belangrijk is.

Wat is duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen is het ontwerpen en bouwen van gebouwen die zowel milieu- als financieel vriendelijk zijn. Duurzaam bouwen is opgebouwd rond het idee dat mensen deel uitmaken van het ecosysteem en dat we onze natuurlijke hulpbronnen met respect moeten behandelen. We gebruiken hulpbronnen – zowel natuurlijke als door de mens gecreëerde – en we moeten ervoor zorgen dat we daar een gezond evenwicht tussen bewaren. Het doel van duurzaam ontwerpen is de schade aan het milieu tot een minimum te beperken en er tegelijkertijd voor te zorgen dat het gebouw ook voor toekomstige generaties gebruikt kan blijven worden.

Tegenwoordig zijn er verschillende bouwbedrijven die zich bewust bezighouden met duurzaam bouwen. Hunebouw, een bouwbedrijf nabij Assen, is hier een voorbeeld van. 

Waarom is het belangrijk om duurzaam te bouwen?

Om een paar redenen. Ten eerste kan het helpen de gezondheid van de planeet te verbeteren. Duurzaam ontwerpen is een milieuvriendelijke benadering van bouwen, waarbij de nadruk ligt op het gebruik van minder energie en minder materiaal, terwijl de structuur toch in goede staat blijft. Door duurzame methodes te gebruiken, kan de eigenaar van het gebouw kosten besparen, het milieu helpen en zijn koolstof voetafdruk verkleinen. Daarnaast is het bij duurzaam bouwen ook de bedoeling dat het gebouw en de onderdelen daarvan zo lang mogelijk mee blijven gaan. Zo hoeft er minder snel iets vervangen te worden.

Hoe werkt duurzaam ontwerpen?

Duurzaam ontwerpen berust op een reeks principes die ons moeten helpen betere, duurzamere structuren te bouwen. Deze principes zijn onder andere: 

  • Zorg en aandacht voor alle gebruikte materialen
  • Minimalisatie van afval
  • Optimalisatie van hulpbronnen
  • Hergebruik en recycling van materialen
  • Aanpassing aan een veranderend klimaat
  • Erkenning dat de mens deel uitmaakt van het ecosysteem

Het vinden van de juiste balans in duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is een reis. Het is een voortdurend leerproces, zowel voor de eigenaars van de gebouwen als voor de architecten en ingenieurs die de structuren ontwerpen en bouwen. Dit geldt met name voor het beheer van afval. Duurzaam bouwen is niet alles of niets. Het is een combinatie van dingen die kunnen worden aangepast naarmate je meer te weten komt. Het beste is om klein te beginnen, want dat is de aard van duurzaam bouwen. Als je eenmaal een paar successen hebt geboekt, kunt je daarop voortbouwen om een grotere impact te creëren.