Een epoxy vloer: wat is het en waarom zou je ervoor moeten kiezen?

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer en hou jij wel van een industriële look? Dan kom je al gauw in de buurt van een gietvloer uit, maar heb je ook al eens aan een epoxyvloer gedacht? Epoxy heeft een heleboel voordelen, zo kun je hem makkelijk zelf verwerken en is hij bestand tegen vrijwel alles wat vloeibaar is. Een epoxyvloer klinkt misschien als iets wat alleen in de industrie gebruikt wordt, maar geloof me: ook bij particulieren wordt deze vloer steeds populairder en dat is niet voor niets. In dit artikel vertel ik je meer over wat het voor vloer is en waarom je ervoor zou moeten kiezen.  

Wat is een epoxy vloer?

Een epoxyvloer lijkt heel erg op een gietvloer. Hij is naadloos, heeft een hoge hardheid en wordt bovenop de bestaande draagvloer aangebracht. Het grote voordeel van een epoxyvloer is dat hij bestand is tegen zuren en oliën. Hierdoor is de vloer niet alleen geschikt voor de standaard ruimtes in huis, maar ook voor garages en industriële ruimtes. De vloeren zijn tegenwoordig in allerlei verschillende kleuren verkrijgbaar en kunnen ook verschillende looks krijgen. Zo kan de vloer wat meer klassiek industrieel ogen, maar kan het ook de frisse, nieuwe design look aannemen. 

Steeds populairder bij particulieren

De epoxyvloer wordt al heel wat tijd gebruikt in de industrie en is daarvoor ook uitermate geschikt. De vloer zal niet snel beschadigen en je hoeft ook niet bang te zijn dat hij verpest is als je iets laat vallen (wat in de industrie bijna onvermijdelijk is). Maar sinds een tijdje wordt het ook steeds populairder bij particulieren. Dat heeft met name met de veelzijdigheid te maken. Doordat de vloer verkrijgbaar is in alle verschillende kleuren en verschillende looks kan aannemen, worden ze vandaag de dag ook steeds meer in woningen geplaatst. 

De vloer is eenvoudig te verwerken

Naast dat de vloer erg mooi en sterk is en daardoor bijna onverwoestbaar is, is er nog een ander belangrijk voordeel. De vloer is namelijk heel makkelijk te verwerken. De epoxymortel kan erg eenvoudig worden aangebracht als de juiste stappen worden gevolgd: 

  • De ondergrond goed schoon, droog en vetvrij maken
  • De primer ononderbroken aanbrengen
  • De epoxymortel onmiddellijk na menging op de nog natte primer aanbrengen.
  • De seal- en toplaag aanbrengen om de vloer vloeistofdicht te maken

Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met de temperatuur, de ondergrond, de vochtigheidsgraad en de uithardingstijd.