Hoe gevaarlijk is asbest?

Het is algemeen bekend dat asbest inademen slecht is voor je gezondheid. Asbest is verwerkt in verschillende toepassingen en komt vrij bij het beschadigen van dit materiaal. Mensen die vroeger langdurig asbestdeeltjes ingeademd hebben, kunnen tientallen jaren later gezondheidsklachten ervaren. Maar hoe gevaarlijk is asbest nu precies? Wat kun je doen bij blootstelling aan asbest? En kun je risico voorkomen? We vertellen het in dit artikel.

Wat is asbest?

Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Asbest in pure vorm is een delfstof. Asbestkristallen worden gewonnen in mijnen en zijn al duizenden jaren geleden gevormd. Het gebruik van asbest is dus zeker niet alleen van deze tijd. Asbest stond bekend om zijn goede eigenschappen. Zo is de stof sterk, slijtvast, bestand tegen hoge temperaturen en het was bovendien zeer goedkoop. Asbest werd daarom verwerkt in een grote variatie aan producten. Denk hierbij aan cement, karton, lijm of gips. Allemaal elementen welke veel in gebouwen en woningen voorkomen. Na verloop van tijd vindt er een verandering of aantasting plaats, waardoor de stof gevaarlijk werd. In Nederland komen verschillende soorten asbest voor. De meest voorkomende zijn:

  • Wit asbest (chrysotiel)
  • Bruin asbest (amosiet)
  • Blauw asbest (crocidoliet)

Laag risico of hoog risico?

Iedereen ademt dagelijks een beetje asbest in. Dit komt omdat de lucht kleine hoeveelheden asbestdeeltjes voorkomen. Hoewel we dus iedere dag wat asbestdeeltjes inademen, heeft dit geen directe invloed op onze gezondheid. Zelfs als je in een korte tijd meer vezels inademt dan normaal, bijvoorbeeld bij een woningbrand waarbij er asbest vrijkomt, neemt de kans op het krijgen van asbestkanker niet of nauwelijks toe. Omdat we gedurende ons leven maar aan een kleine hoeveelheid asbest blootgesteld worden is de kans op kanker krijgen klein.

Echter een persoon welke jarenlang grote hoeveelheden asbestvezels heeft ingeademd, kan na verloop van tijd wel serieuze gezondheidsproblemen oplopen. Vroeger kwamen bepaalde beroepen vaker in contact met asbest dan andere. Denk aan timmermannen, bouwvakkers en installateurs. Vroeger werd er namelijk minder voorzichtig omgegaan met asbest dan tegenwoordig. Er zit een lange tijd tussen het inademen van asbestvezels en het krijgen van kanker, gemiddeld ongeveer 40 jaar. Hierdoor neemt het aantal mensen met kanker door asbest nog steeds toe.  

Dus alleen wanneer je jarenlang grote hoeveelheden asbest in hebt geademd loop je risico om kanker te krijgen.

Laat verdachte materialen onderzoeken

Heb je verdachte materialen aangetroffen in je pand, omdat je bijvoorbeeld op het punt staat om te gaan verbouwen? Neem dan geen risico een laat de materialen analyseren door een professioneel bedrijf. Via de website van Flamantanalyse.be kun je een asbest analyse pakket aanschaffen om een staal te nemen. Deze stuur je vervolgens op en zij zullen in hun geaccrediteerde laboratorium de staal onderzoeken. Zo krijg je duidelijkheid over de situatie en kan je gepaste maatregelen treffen.