Hoe selecteer je een geschikte werkboot?

Een werkboot is een boot die gemaakt is om mee te werken. Wanneer je bijvoorbeeld werkzaamheden langs het water moet verrichten, dan is een boot essentieel. Voor dergelijke werkzaamheden is een boot die voor de pleziervaart wordt gebruik vaak niet toereikend. Een werkboot moet vrij wendbaar zijn, maar ook zeer stevig. De boot mag bijvoorbeeld niet beschadigd raken wanneer je harde materialen vervoert. Ben jij op zoek naar een werkboot voor jouw werkzaamheden? Dan noemen we in dit artikel verschillende eisen waar de boot aan moet voldoen. Bovendien lees je hier ook enkele handige tips om een geschikte boot te vinden.

Ga eerst na hoe groot de werkboot moet zijn

Heb je een boot nodig bij je werkzaamheden, dan is het verstandig om even na te gaan hoe groot de boot moet zijn. Moet je bijvoorbeeld veel tegels over het water vervoeren, dan heb je waarschijnlijk ook een grote boot nodig. Dat terwijl je in andere situaties juist een boot nodig hebt die erg wendbaar is. Als je het formaat van de boot hebt bepaald, kun je ook naar andere eigenschappen gaan kijken.

Het materiaal en de snelheid van de boot

Een standaard rubberboot zal voor veel werkzaamheden ongeschikt zijn. Dat terwijl een RIB werkboot wellicht wel zal voldoen. Belangrijk is dat het materiaal van de boot tegen een stootje kan. Daarnaast is het prettig als de boot tegen kou kan. Indien je chemicali├źn vervoert, is een boot van HDPE wellicht aan te raden. Het materiaal van de boot is dus ook vrij belangrijk. Bedenk eens voor jezelf hoe stevig de boot moet zijn. Dat is weer afhankelijk van het soort werkzaamheden dat je wilt verrichten.

Ga ook na hoe snel de boot moet zijn. Bij veel werkzaamheden maakt het niet uit als de boot niet zo snel is. Bij sommige werkzaamheden is het echter wel van belang dat je een wat snellere boot hebt.

Een werkboot kun je huren of kopen

Je kunt een werkboot kopen, maar je kunt ook een boot huren. Welke keuze de beste optie is, is afhankelijk van hoe vaak je een boot nodig zal hebben. Een boot kan erg prijzig zijn in de aanschaf. Bovendien heeft een boot ook onderhoud nodig en zul je deze ook ergens moeten stallen. Tenzij dat je zeer regelmatig een boot tot je beschikking moet hebben, is huren vaak dus de betere optie. Er zijn diverse bedrijven die gespecialiseerd zijn in de verhuur van werkboten. Een aantal van deze bedrijven biedt je ook de mogelijkheid om een schipper in te huren. Indien je zelf geen vaarbewijs hebt, is dat wel zo prettig.

Het belangrijkste om te onthouden is dat een werkboot toch hele andere specificaties nodig heeft dan een boot voor de pleziervaart. Indien je werkzaamheden op of rondom het water moet verrichten, is het dus belangrijk om voor het juiste soort boot te kiezen. Of dit nou een sloep of een rib boot is. Net als dat je op het land ook geen kleine stadsauto zou gebruiken in plaats van een werkbus.