Keramische waterontharders beter voor milieu

Keramische waterfilters zijn een veelzijdige methode van waterfiltratie die natuurlijke media gebruiken om bacteriën en bezinksel uit drinkwater te verwijderen. Keramische filters vind je als installatie onder de gootsteen voor consumptie. Of als bijvoorbeeld draagbare filters die je mee kunt nemen op kampeertrips om gehydrateerd te blijven tijdens jouw avonturen. Keramische waterfilters zijn populaire keuzes vanwege hun betaalbaarheid, lange levensduur en krachtige filtratie-eigenschappen.

Keramische waterfilters zijn een van de oudste methoden van waterfiltratie op de markt. In 1827 ontdekte uitvinder en pottenbakker Henry Doulton dat het filteren van water door poreuze keramische media watergedragen ziekteverwekkers zoals cholera uit drinkwater verwijderen. In opdracht van koningin Victoria creëerde Doulton een door zwaartekracht gevoed waterfilter dat de elegantie van handgemaakt aardewerk combineerde met zijn revolutionaire waterfiltratietechnologie. Keramische waterfilters zijn sindsdien een hoofdbestanddeel van de waterfiltermarkt.

Wat is een keramisch filtersysteem?

Een keramische waterontharder heeft een filtersysteem dat gebruik maakt van kleine poriën op een keramisch oppervlak om bacteriën en bezinksel uit drinkwater te filteren. Keramische filtratiesystemen bestaan in verschillende toepassingen, van aanrecht tot lichte industriële processen.

Bovendien is een keramisch filtersysteem een van de meest economische filteropties die er zijn. Dit is een veel milieuvriendelijkere optie dan vertrouwen op flessenwater en aanzienlijk goedkoper dan veel andere filtersystemen. De keramische filters zelf kunnen worden gereinigd en hergebruikt, waardoor er minder vervangende filters hoeven worden aangeschaft. De modellen met zwaartekrachtvoeding zijn draagbaar en hebben geen elektriciteit nodig om te werken.

Hoe werkt een keramisch filter?

Keramische waterfilters werken door water door de miljoenen kleine poriën op de behuizing van de keramische cartridge te laten stromen. Deze poriën, een halve micron groot, vangen onzuiverheden op als het water er doorheen gaat. De binnenkant van het filter is een ingewikkeld doolhof van scherpe hoeken. Deze zijn ontworpen om alle deeltjes die het buitenoppervlak zijn binnengedrongen verder op te vangen. 

Vanwege de minuscule grootte van de poriën en de complexiteit van het filter, is de waterpercolatie zeer fijn. Hierdoor worden tal van verontreinigingen zoals bacteriën en sediment geëlimineerd.

Dit filtratiesysteem imiteert een deel van het natuurlijke waterzuiveringsproces van de aarde. Net zoals water uit watervoerende lagen door gesteente in het aardoppervlak sijpelt. Zo dringt het water in een keramisch filter door natuurlijke media om zich te ontdoen van onzuiverheden.

Wat zit er in een keramische filterkaars?

Keramiek werkt vaak samen met andere filtermedia. Meestal worden keramische filterkaarsen gemaakt met een interne actieve koolstofkern. De koolstofkern verhoogt het adsorptievermogen van het filter.

Het keramiek is ook vaak geïmpregneerd met zilverionen, waardoor het filter sterke bacteriostatische en zelfsteriliserende eigenschappen heeft. Deze zilverionen stoten bacteriegroei af, waardoor schimmel en algenvorming op het oppervlak van het filter wordt voorkomen.

Met de koolstof aan de binnenkant en met zilver geïmpregneerd keramiek, heb je een filter dat zowel een lijst met chemische verontreinigingen als levende organismen kan verwijderen. Als je interesse in keramische waterontharders hebt, neem dan een kijkje bij h20pro.