Over isoleren

In tegenstelling tot je natuurkundeleraar op de middelbare school, zal ik mijn best doen om jullie allemaal betrokken te houden bij deze snelle les.

Het is vastgesteld, en ik weet zeker dat jullie dit allemaal onthouden: energie kan niet worden gecreëerd of vernietigd, maar het kan van fase veranderen, zoals een gas in een vloeistof, en van de ene massa naar de andere worden overgebracht. Dit staat ook bekend als de wet van behoud van energie (als je zin hebt).

Warmte is een vorm van energie, ook wel thermische energie genoemd. Thermische energie, simpel gezegd, maakt deel uit van de totale potentiële energie van een object, of een massa, die resulteert in de algehele temperatuur. Naarmate massa’s van fase veranderen, wordt warmte verkregen of verloren door het systeem als geheel.

Met betrekking tot temperatuur wil warmte van het ene object of de massa naar het andere stromen om de temperatuur te stabiliseren. We weten bijvoorbeeld allemaal dat wanneer u uw badkuip met warm en koud water vult, het lauw zal zijn, het zal niet alleen warm of koud zijn. Door geleiding bereikt het water een gelijkmatige temperatuur.

Wat is geleiding?

Maar goed dat ik mijn onderzoek heb gedaan, want ik lette absoluut niet op tijdens mijn wetenschapslessen.

Geleiding is de meest bekende methode van warmteoverdracht. Warmte wordt altijd overgedragen van de ene warmere massa naar de koudere massa als er sprake is van geleiding. Uniforme temperatuur is altijd gewenst.

Met betrekking tot uw HVAC-systeem zorgt een goede isolatie van uw huis ervoor dat een bepaalde gewenste temperatuur wordt gehandhaafd terwijl er geen warmte verloren gaat of wordt gewonnen. Wanneer warmte verloren gaat of gewonnen wordt, verbruikt uw systeem meer energie dan nodig is om ervoor te zorgen dat u zich comfortabel voelt in uw eigen huis.

Hoe werkt isolatie?


Nu we allemaal weten dat warmte van warmere naar koelere temperaturen stroomt totdat er geen temperatuurverschil meer is, is het tijd om te praten over warmteoverdracht met betrekking tot uw verwarmings- en/of airconditioningsysteem.

In de winter werkt uw HVAC-systeem om u van warmte te voorzien. De warmte die in je huis wordt vastgehouden, wil naar buiten, zodat er geen temperatuurverschil is. De warmte die uw woning in de winter verliest, wordt gewonnen door het verwarmingssysteem. In de zomer wil de warmte van buiten zijn weg vinden naar je koele huis. De warmte die van buitenaf wordt gewonnen, wordt door uw airconditioningsysteem uit uw woning afgevoerd. Je HVAC-systeem werkt om ervoor te zorgen dat je je comfortabel voelt, maar hitte zal altijd onaangenaam zijn en je sfeer willen doden.

Isolatie zorgt voor weerstand tegen de warmtestroom. Het is belangrijk voor uw huis om ervoor te zorgen dat er geen energie wordt verspild door uw HVAC-systeem. De omvangrijke lichtgewicht materialen waaruit de isolatie bestaat, zorgen er niet alleen voor dat uw HVAC-systeem efficiënter werkt, maar isolatie biedt u ook een comfortabelere omgeving door de hoeveelheid warmte die verloren gaat en/of gewonnen wordt door uw huis te regelen.

Wat moet er worden geïsoleerd?

•Zolder
We weten allemaal dat warmte opstijgt. Met betrekking tot uw huis zal de warmte zijn weg vinden naar uw zolder die naar buiten wil, zodat “temperaturen kunnen worden verenigd”. De zolder staat bekend als de grootste warmteverliezer in huis. Door je zolder te isoleren voorkom je dat koude lucht en warmte uit je huis kunnen ontsnappen. Als uw zolder onafgewerkt is en voornamelijk wordt gebruikt voor opslag, moet u de zoldervloer isoleren zodat warme en/of koele lucht onder de trap wordt opgesloten. Als je zolder klaar is, moet je het plafond isoleren. Voordat u gaat isoleren, moet u ervoor zorgen dat alle luchtlekken zijn afgedicht en moet u ook de staat van uw dak controleren.

•Kanalen
Alle HVAC-systemen zorgen ervoor dat u de koude of warme lucht ontvangt wanneer dat nodig is. Het wordt via een kanaalsysteem bij u thuis geleverd. Dit kanaalsysteem dient geïsoleerd te worden om er zeker van te zijn dat er geen warme lucht verloren gaat en geen warme lucht binnenkomt. Door uw kanaalsysteem te isoleren, zorgt u ervoor dat er geen energie wordt verspild.

• plafonds
Omdat warmte stijgt als je plafonds in je huis hebt, is de kans groot dat de hitte daar ook blijft, in de hoop en willen ontsnappen. Door uw Cathedral-plafonds te isoleren, blijft de kans groter dat de temperatuur dicht bij de huistemperatuur blijft, waardoor een gelijkmatige temperatuurverdeling ontstaat. Je kan hiervoor eps isolatieplaten gebruiken

•Buitenmuren
De muren in uw huis vertegenwoordigen een veel groter buitenoppervlak dan uw vloeren of plafonds. Hierdoor bieden de wanden in uw woning meer mogelijkheden voor warmtetoe- of verlies. Door ervoor te zorgen dat u de muren van uw huis isoleert, maakt u een punt om u te verbergen voor de kou van de winter en het netjes van de zomer. Als het gaat om muurisolatie, zorg er dan voor dat u de vele isolatiemogelijkheden in overweging neemt en de juiste isolatie voor uw huis en uw portemonnee vindt. Je kunt hiervoor pir isolatieplaten gebruiken