Stapelaars elektrisch – handige helpers

De vorkheftruck voelt zich thuis in grote magazijnen. Laden, lossen, pallets in de rekken steken, ze er weer uit halen, een eitje voor de vorkheftruck. Maar de keuze om voor dat werk een dure vorkheftruck aan te schaffen is niet altijd handig. Als je palletgewicht het toelaat, is soms een stapelaar veel interessanter voor op de werkvloer. Een stapelaar neemt minder ruimte in en is wendbaarder dan een vorkheftruck. Handmatige stapelaars zijn niet altijd de beste keuze. Want de magazijnmedewerker moet flink aan de slag met de voetpomp om de ladingen te heffen. Tot zo’n 300 kilo wil dat nog wel, maar bij zwaardere vrachten zijn stapelaars elektrisch aangedreven de oplossing. Zeker wanneer de medewerker de hele dag door ladingen aan het ‘verpompen’ is. Zo blijft de medewerker fit en versnelt de workflow met elektrische bijstand.

De voordelen stapelen zich op!

Je komt best een heel eind met elektrische stapelaars. De range van de hefhoogte zit tussen de 1,2 en 5 m. Het hefvermogen gaat tot ongeveer 1600 kilo. Met een stapelaar beweeg je je goederen horizontaal en verticaal, vlot en veilig. Er zit niet zoals bij een vorkheftruck een bestuurderscabine aan vast; bediening gaat via het handvat. Je medewerker hoeft bij de meeste modellen geen heftruckcertificaat; enige training volstaat. Puntsgewijs heeft een elektrische stapelaar de volgende plussen, afgezet tegen een vorkheftruck:

  • stapelaar kost minder
  • stapelaar heeft minder onderhoudskosten
  • stapelaar bedient eenvoudiger
  • stapelaar is flexibeler in gebruik, meer wendbaar
  • stapelaar is stiller in gebruik
  • stapelaar heeft extra mogelijkheden (bijvoorbeeld toegerust met weegschaal)

Stapelaars elektrisch sterk

Een elektrische stapelaar bestaat uit een hefmast, een dissel, zwenk- en loopwielen en een handbediening. Maar het voornaamste onderdeel is natuurlijk de elektromotor die aangedreven wordt door een accu. Op hydraulische wijze gaan goederen en pallets omhoog en omlaag. De stapelaar heeft niet alleen maar doet ook goed werk bij het neerlaten of transporteren van pallets en andere spullen. De wendbaarheid is een grote troef van de stapelaar. Omdat het zwaartepunt binnen de eigen omtrek ligt, heb je het gemak van een kleine draaicirkel.

Spier- en trekkracht

Vooral in iets kleinere magazijnen presteren de elektrische stapelaars erg goed. De magazijnmedewerkers worden ontlast, de workflow wordt verhoogd en zelfs hoge stellingen zijn goed bereikbaar. Ook het gewicht dat je wilt verplaatsen, is niet gering bij stapelaars. Tot 1600 kilo kan een stapelaar zijn vrachtje wel aan. Het is bij zo’n gewicht natuurlijk wel van belang hoe hoog dat moet geheven. In elk geval kies je een stapelaar allereerst op een combinatie van hefhoogte en hefvermogen:

  • hoogte tot 2 m en vermogen tot 1200 kilo
  • hoogte tot 3,5 m en vermogen tot 1200 kilo
  • hoogte tot 4 m en vermogen tot 1200 kilo
  • hoogte tot 5 m en vermogen tot 1600 kilo

Stapelaars elektrisch accuraat

Een ander punt van aandacht, ook gezien de vergroening en verduurzaming van de maatschappij, is de keuze voor de accu van de stapelaars elektrisch aangedreven. De lood zuur batterij is in dit geval minder geslaagd dan een lithium-ion-batterij. De laatste laadt veel sneller op en kun je tussentijds ook even bijladen. Die hoeft na het opladen niet eerst af te koelen voor je met de stapelaar aan de slag kunt. En, gaat tot vier keer zolang mee als een loodzuur batterij.