Tips voor het aanleggen van epoxy vloeren

‍Het aanleggen van epoxy vloeren kan een uitdagend en ingewikkeld proces zijn. Het is niet iets waar je gewoon in kunt springen en verwachten dat alles soepel zal verlopen. Dat is waarom we deze nuttige tips hebben opgesteld, die jou zullen helpen met succes epoxy vloeren aan te leggen in jouw huis, garage, of bedrijf.

Epoxy vloer aanleggen

Als het aankomt op het aanleggen van een epoxyvloer, is er geen betere manier om een soepele ervaring te garanderen dan het in te plannen. Niet alleen geeft dit jou de tijd om te plannen, het geeft je ook de mogelijkheid om al het gereedschap bij de hand te hebben en op te bergen, wat een gedoe kan zijn als je probeert om alles op het laatste moment te plannen. Wanneer je jouw installatie plant, moet je rekening houden met de tijd die nodig is om de materialen op te halen, de afmetingen op te nemen, het oppervlak voor te bereiden en het product te installeren. Het is ook een goed idee om een professional in te huren als je een grote ruimte of een drukke agenda hebt, want zelf installeren kan zeer tijdrovend zijn.

Meng de epoxyhars en de verharder 

Het mengsel van epoxyhars en verharder moet ongeveer de consistentie van melk hebben. Als het te dik of te dun aanvoelt, is het niet goed. Het moet ook een beetje naar azijn ruiken, zoals een augurk of augurkensap. Je wilt zo’n geur zodat je weet dat de ingrediënten goed gemengd zijn en dat er geen water meer in de fles zit.

Schuren en beitsen 

Als je een vloer schuurt en beitst, wil je bijna altijd een stofmasker dragen. Zo adem je de chemicaliën die tijdens het proces worden gebruikt niet in. Als je geen masker draagt, heb je de kans dat jouw longen gevuld worden met giftige chemicaliën. Dat is niet alleen gevaarlijk, het is ook slecht voor jouw gezondheid en kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Droogtijd is daarnaast super belangrijk bij epoxy vloeren. Te lang wachten kan scheuren in de vloer veroorzaken en het zelfs makkelijker maken om krassen in de epoxy te krijgen. Het beste is om ongeveer 24 uur te wachten voordat je op de vloer loopt, en er dan lichtjes op te lopen. Loop harder en je kunt schade veroorzaken.

Schuur en polijst de vloer

Als je de epoxyvloer hebt gelegd, is het tijd om hem te schuren en te polijsten. Je kunt dit ook doen door met een veegmachine het stof van de vloer op te vegen en het in de prullenbak te doen. Zelfs de kleinste stofdeeltjes kunnen schade toebrengen aan jouw epoxy vloer en voor problemen zorgen op de lange termijn. Schuren is een zeer belangrijke stap om ervoor te zorgen dat de vloer zo glad mogelijk is. Je kunt ook verschillende korrels schuurpapier gebruiken, afhankelijk van hoe glad je jouw vloer wilt hebben. Nu is het tijd om de vloer te polijsten tot een hoge glans. Er zijn verschillende soorten polijstmiddelen die je kunt gebruiken om deze glans te bereiken, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn allemaal vloeibaar. Vloeibare polijstmiddelen zijn geweldig omdat je gemakkelijk een dikke laag polish kunt aanbrengen. Ze maken het ook heel gemakkelijk om eventuele fouten op te ruimen, want je kunt ze er gewoon met water afwassen.

Probeer de vloer uit

We weten dat het een cliché is, maar we menen het echt als we zeggen dat je niet moet vergeten om op je nieuwe epoxyvloer te lopen. Het is de enige manier om te weten of het de juiste vloer voor jou is. Als je er op loopt en eventuele problemen opmerkt, kun je ze corrigeren voordat ze erger worden. Je moet er ook opletten dat er geen spijkers in de vloer zitten en dat er geen oneffenheden of gaten zijn die je bij het leggen niet hebt opgemerkt. Dat is alles wat je moet weten over het installeren van epoxy vloeren. Zorg ervoor dat je deze stappen volgt, en je zult een gemakkelijk en soepel installatieproces hebben.