Wat je nog niet wist over systeemplafonds

Als je een ruimte gaat inrichten, dan komt het met name bij nieuwbouwprojecten nog weleens voor dat er nog geen plafond in de opgeleverde ruimtes zit. Systeemplafonds zijn dan de oplossing, want hiermee kun je in een kale, lege ruimte vrij snel een plafond maken. Maar wat is een systeemplafond eigenlijk? En hoe wordt deze geïnstalleerd? We vertellen je er alles over in dit artikel.

Wat zijn systeemplafonds?

De term systeemplafond komt voort uit het feit dat dit type plafond ‘systematisch’ is opgebouwd uit diverse onderdelen; namelijk plafondplaten, profielen,  plafondhangers en eventuele andere onderdelen als ventilatie, verlichting en dergelijke. Samen vormen deze onderdelen een framewerk waarop de platen los gelegd worden. Ze bestaan uit een roosterwerk van metalen strips, waarin plafondtegels of -panelen worden geplaatst. 

 

Deze constructie maakt gemakkelijke toegang tot het bovenliggende gebied mogelijk voor onderhoud en reparatie. De grootte van de openingen is aangepast aan de gewenste maat van de plafondplaat want er zijn meerdere vaste maten te krijgen. Maatwerk is natuurlijk ook vaak mogelijk maar dat geeft meestal wel iets hogere kosten.

Verschillende types systeemplafonds

Inlegsysteem: Dit is het meest voorkomende type, waarbij de tegels direct op het roosterwerk rusten. Ze zijn eenvoudig te installeren en ideaal voor ruimtes waar regelmatig toegang tot het plafond nodig is.

Doorzaksysteem: Bij dit systeem hangen de tegels iets onder het rooster niveau, wat een unieke esthetische dimensie toevoegt. Ze zijn ideaal voor het creëren van een moderne uitstraling.

Verdekte systemen: Deze bieden een naadloze uitstraling, waarbij de tegels het rooster verbergen. Ze worden vaak gebruikt in ruimtes waar een strak en schoon uiterlijk gewenst is.

Voordelen van systeemplafonds

  • Flexibel in ontwerp: Ze bieden een scala aan ontwerpmogelijkheden met verschillende kleuren, patronen en materialen.
  • Geluidsisolatie: Ze verbeteren de akoestiek van een ruimte door geluidsabsorberende materialen.
  • Energie-efficiëntie: Systeemplafonds dragen bij aan het verminderen van de ruimte die verwarmd of gekoeld moet worden, wat leidt tot lagere energiekosten.
  • Gemakkelijk onderhoud: Toegang tot leidingen en bedrading voor reparaties is eenvoudiger zonder permanente bouwkundige wijzigingen.

 

Installatieproces van systeemplafonds

Voorbereiding van de ruimte

Meten: Bij een systeemplafond inclusief montage begin je met het nauwkeurig meten van de ruimte om de hoeveelheid benodigd materiaal te bepalen.

Plannen: Bepaal de hoogte van het nieuwe plafond en zorg ervoor dat het niet interfereert met bestaande elementen zoals deuren en ramen.

Installatie van het roosterwerk

Bevestigen van de ophangsystemen: Start met het installeren van de ophangsystemen aan het hoofdplafond.

Plaatsen van de hoofdprofielen: Hang de hoofdprofielen op, rekening houdend met de uiteindelijke uitlijning van het plafond.

Toevoegen van tussenprofielen: Installeer de tussenprofielen haaks op de hoofdprofielen om het rooster te vormen.

Plaatsen van de plafondpanelen

Voorbereiden van de panelen: Snijd de panelen indien nodig op maat om ze aan te passen aan de randen van de ruimte.

Installeren van de panelen: Plaats de panelen voorzichtig in het rooster, te beginnen in de hoek en werkend naar het midden toe.

Afronding

Afwerking: Controleer alle panelen op uitlijning en maak eventuele aanpassingen.

Inspectie: Voer een grondige inspectie uit om te verzekeren dat alle onderdelen veilig en correct zijn geïnstalleerd.

Verlichting

Het laatste voordeel waar te weinig aan wordt gedacht als het gaat om een systeemplafond is het gemak van de inbouw van bijvoorbeeld spotjes. Wanneer dit in een plafond geplaatst moet worden moet er veel uitgeboord worden. Bij een systeemplafond is dit vanzelfsprekend niet nodig. Doordat de platen gewoon vervangen kunnen worden, kan er ook gemakkelijk een plaat met spotjes geplaatst worden. Ideaal dus voor de toepassing van licht of audio!

Conclusie

Systeemplafonds zijn een veelzijdige en functionele oplossing voor zowel esthetische als praktische behoeften in gebouwen. Met de juiste voorbereiding en aandacht voor detail, kan de installatie een soepel en lonend proces zijn, wat resulteert in een mooie en functionele ruimte.