Wanneer je de keuze hebt gemaakt om je woning te gaan isoleren (en dat is een zeer goede keuze) zal je kunnen vaststellen dat je ook rekening moet houden met het vocht dat in je woning zal ontstaan. In het verleden kon dit vocht zich op verschillende manieren een weg naar buiten banen, maar door het zo optimaal mogelijk isoleren van een pand is daar natuurlijk enigszins verandering in gekomen. Door het gebruik van bijvoorbeeld een dampopen folie kan er in de praktijk voor worden gezorgd dat het vocht dat zich in je woning bevindt alsnog een weg naar buiten kan vinden. Ben jij ook benieuwd om meer te weten te komen over dit type folie? Dan dien je, je absoluut verder te verdiepen in de informatie die je hieronder op deze pagina terug kan vinden.
Welk probleem stelt er zich eigenlijk in de praktijk?
Het probleem dat zich in de praktijk stelt heeft specifiek te maken met het vocht dat ontstaat binnen het leefklimaat van je woning. Tijdens verschillende bezigheden zal je tot de vaststelling komen dat er op de één of andere manier vocht ontstaat. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je kookt, maar ook het nemen van een bad of douche zorgt ervoor dat je rekening moet houden met het creëren van vocht of waterdamp. Op zich is dat geen probleem, zolang ze de mogelijkheid heeft om de woning te verlaten. Door het zo optimaal mogelijk isoleren van een pand wordt dat echter lastig.
Wat doet dampopen folie dan precies?
Dampopen folie wordt in de praktijk ook dampdoorlatende folie genoemd. Voor dit type folie geldt dat ze vocht de gelegenheid geeft om vanuit de constructie naar buiten toe te verdampen. Deze werking is van cruciaal belang en biedt een zeer belangrijke bescherming voor twee verschillende elementen in je woning. Het gaat hierbij dan concreet om:
- Een bescherming van het isolatiemateriaal;
- Een bescherming van de constructie op zich.
Voor folie dat beschikt over een dampopen karakter geldt dat ze over waterdichte eigenschappen beschikt zodat water van buitenaf tegen kan worden gehouden. Op deze manier kan er worden vastgesteld dat het vocht op een efficiënte manier de woning kan verlaten terwijl ook het binnendringen van vocht van buitenaf een halt kan worden toegeroepen. Dit is een zeer interessante dubbelzijdige werking waar je in de praktijk ontzettend graag op zal willen kunnen rekenen.
Ook dampopen folie toepassen in je woning?
Voor dampopen folie geldt dat ze in de praktijk hoofdzakelijk wordt toegepast in daken en aan gevels. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat deze folie dient te worden aangebracht aan de koude kant. Voor het dak geldt dat de koude kant gelijk staat aan de ruimte die zich bevindt tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal. In het geval van een gevel is het van belang om ze te voorzien op het isolatiemateriaal. Hou er rekening mee dat het in dit geval wel zeer sterk wordt aangeraden om een luchtspouw te voorzien van 20mm die zich moet bevinden tussen de folie en de buitenmuur. Let op, welk type folie je moet gebruiken is sterk afhankelijk van je situatie in kwestie. Het wordt dan ook sterk aangeraden om dit even grondig te controleren.