Wat zijn de voordelen van kunststof?

Kunststof is al jaren in opmars en dat is niet voor niets. Het is een materiaal dat vele voordelen te bieden heeft ten opzichte van bijvoorbeeld hout en wie tegenwoordig nieuwe kozijnen laat zetten, of nieuwe gevelbekleding neemt, zal kunststof zeer zeker overwegen. Maar wat zijn de voordelen van kunststof bouwmateriaal precies? We zetten een paar op een rijtje.

Onderhoudsarm

Een van de voornaamste voordelen is het feit dat kunststof onderhoudsarm is. Waar je bij houten onderdelen regelmatig een schilder moet laten komen om de boel weer netjes in de verf te zetten, is dat bij kunststof onderdelen anders. Dankzij het robuuste materiaal hoef je niet bang te zijn dat het kunststof na verloop van tijd zijn kwaliteit verliest. Sterker nog; veel onderdelen gaan gemakkelijk dertig jaar of langer mee, zonder dat ze ooit een schilder hoeven te zien. Eens in de zoveel tijd een doekje met een sopje erlangs is vaak genoeg om het materiaal in topconditie te houden. Dit is een enorm voordeel ten opzichte van hout en is dan ook een van de voornaamste factoren die mensen doen kiezen voor kunststof.

Verkrijgbaar in allerlei soorten en maten

Kunststof bouwmateriaal komt niet alleen in allerlei kleuren, het komt ook in allerlei verschillende uitvoeringen. Wie bijvoorbeeld graag toch de look wil hebben die je bij hout hebt, kan kiezen voor kunststof dat niet te onderscheiden is van echt hout. Dit betekent dat je geen compromissen hoeft te sluiten als het gaat om het kiezen van de juiste materialen; ook als je graag de uiterlijke kenmerken van hout hebt, kan je prima uit de voeten met kunststof. Dit maakt kunststof erg veelzijdig en breed inzetbaar, zodat het voor iedereen te gebruiken is. Ook de diversiteit aan kleuren is een belangrijke factor; tegenwoordig kan je kunststof echt in elke denkbare kleur bestellen, zodat je ook op dit gebied niet hoeft in te schikken.

Het is bestand tegen de elementen

Kunststof kan uitstekend omgaan met de verschillende weersomstandigheden. Waar hout na verloop van tijd kan gaan schimmelen, of te maken krijgt met houtrot, is kunststof bestand tegen vocht en hoef je niet bang te zijn dat het gaat schimmelen na een natte periode. Ook de warmte heeft geen invloed op het kunststof; de panelen zullen niet krom trekken en blijven in optimale staat. UV-straling heeft evenmin een uitwerking op de staat van de panelen; ze blijven vele jaren volledig kleurvast.

Het is milieuvriendelijk

Dankzij de uitzonderlijk lange levensduur van kunststof, is het buitengewoon duurzaam. Daar komt nog eens bij dat kunststof zeer goed recyclebaar is; aan het einde van de looptijd kan het opnieuw gebruikt worden en worden er weer nieuwe onderdelen van gemaakt. Dit alles is bij hout natuurlijk anders; hout wordt na al die jaren gewoon weggegooid, omdat het na verloop van tijd steeds minder bruikbaar wordt. Dit alles bij elkaar maakt van kunststof niet alleen een prettig materiaal, maar de gebruikers ervan zullen gerust zijn in de wetenschap dat ze zeer duurzaam materiaal in huis hebben, dat bijdraagt aan een groenere wereld.