Welke overkapping tuin wil ik?

Wil jij wat meer schaduw hebben in je tuin of ook als het regent en waait buiten kunnen zitten? Dan is een overkapping tuin een goed idee. Nou zijn er heel veel verschillende modellen te krijgen en per model zijn er nog talloze variaties te vinden. Om je wegwijs te maken in het oerwoud van de overkappingen hebben we dit artikel geschreven. We vertellen je alles over de verschillende modellen en de mogelijkheden die ze hebben. Zo kun je zelf ontdekken welke variant het beste past bij de wensen die jij hebt. Lees snel verder en ontdek dat het kiezen van de juiste variant heel eenvoudig wordt.

Lamellendaken

Een lamellendak is een overkapping tuin waarbij je een dak van lamellen kunt dicht schuiven als je behoefte hebt aan schaduw op een bepaalde plek in je tuin. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf bepaalt wanneer je de zon laat schijnen en wanneer niet. Je kunt ook precies de ruimte overdekken die je fijn vindt. Zo kun je dat doen boven een zithoek of een eethoek in de tuin. De stellage kan van hout worden gemaakt en van aluminium bijvoorbeeld. Dat laatste is een keuze die je steeds vaker terugziet. Het voordeel is dat je er weinig onderhoud aan hebt. Je hoeft het niet te verven en te schuren zoals dat bij hout wel nodig is. Qua lamellen kun je allerlei kleuren en diktes kiezen. Zo kun je dit model helemaal op maat laten maken.

Schaduwdoeken als overkapping tuin

De simpelste oplossing voor een overkapping tuin is een schaduwdoek. Dat is een doek dat je bevestigt aan een aantal palen. Daarmee overdek je een bepaalde ruimte en zorg je voor schaduw onder het doek. Je kunt de stellage overal plaatsen waar je maar wilt en alleen als je het wenst hang je het doek op. Zo bepaal je zelf wanneer je van de zon wilt genieten en wanneer niet.

Glazen overkapping tuin

Een andere mogelijkheid is een glazen overkapping tuin. Dit wordt ook wel een veranda genoemd. Het is een aanbouw aan je woning die de tuin bij je woonkamer betrekt en waarmee je een mooie ruimte in huis creëert. Je krijgt er een extra leefruimte bij. Omdat je achter glas zit en volledig beschermd bent kun je optimaal genieten van de eerste zonnestralen. Voor veel mensen die ervoor kiezen om een veranda te laten plaatsen, wordt dit de meest gebruikte ruimte in huis. De plaatsing ervan is ingrijpender dan bij de andere overkappingen. Je spreekt hier van een serieuze verbouwing waarbij ook een fundering en dergelijke nodig is. Verder heb je over het algemeen een vergunning nodig om de aanbouw te mogen doen.

Pergola’s

Pergola’s zijn de modellen van een overkapping tuin die van oudsher meestal met houten palen werden gemaakt. Daaromheen werden dan klimplanten bij een veranda geplaatst die uiteindelijk een afdak vormden dat zorgde voor schaduw. Nog steeds is dit type overkapping erg populair. Het is simpel te maken en geeft de tuin een unieke, Mediterrane sfeer. Steeds vaker wordt het hout vervangen door aluminium dat vrijwel onderhoudsvrij is en de klimplanten door lamellen of een doek, omdat deze niet gesnoeid hoeven te worden.